2017-04-23: Fiberdebatten fortsätter!!

Freluga 2017-04-23

Detta brev skickas ut till samtliga hushåll i Freluga-Edstuga. Vi är en grupp byinvånare som vill klargöra våran syn och ståndpunkt i fiberfrågan.

Vi närvarade på BBBs (Bredbandsbolagets) informationsmöte på Hilmas tillsammans med ett 40-tal andra bybor. Såhär sammanfattar vi det som sades på mötet:

Upptagningsområdet har ökats och nu omfattar faktiskt BBBs område fler hushåll i Freluga-Edstuga än BEs (Bollnäs Energi). Av konkurrensskäl så lägger inte BBB ut någon karta men ni kan söka er på adress via www.villafiber.bredbandsbolaget.se Ytterområdet är heller inte spikat utan BBB är inte främmande för att utöka området ytterligare ifall intresse finns.

Om BBB beslutar sig för att gräva i Freluga-Edstuga så kommer beslut om det inom några veckor och grävning kommer troligtvis påbörjas inom tre månader. Kommer dom inte och gräver så kommer även detta meddelas och kontrakten med BBB kommer anulleras om arbetet inte startat inom tre månader.

De fastighetsägare som har tecknat avtal med BE och hoppats på dem istället för BBB kommer inte bli ”straffade” och få betala en högre anslutningsavgift än oss andra BBB kunder, om det blir klart att BBB ska gräva Freluga-Edstuga.

Vår uppfattning är att BBBs företrädare var öppen, trevlig, trovärdig och ärlig. Han var väldigt noga med att inte lova något som dom inte kan hålla och baktalade inte sina konkurrenter. Vi tycker att mötet var det mest givande, professionella och trovärdiga inlägg vi sett i fiberdebatten de senaste två veckorna.

Slut om mötet.

Över till frågan om fiber till Sörbo.

Vi fick i fredags svar från BBB att man inte avser att bygga fiber i Sörbo i detta skede. Detta tolkas av många som att Sörbo blir helt utan fiber eller får sin fiber försenad om vi väljer BBB som projektör i Freluga-Edstuga.

Frågan vi har är var den informationen kommer ifrån? Är det så att det är företrädare för BE som spridit denna information så förutsätter vi att man går ut med det offentligt samt tar konsekvenserna av detta. Detta är väldigt allvarligt och oseriöst att ett kommunalt bolag hotar med: ”Handlar du av någon annan än mig så blir grannen din utan”. Vi är förvånade att inte BE redan blivit tvungna att dementera detta påstående.

För er som är intresserade av hur andra kommunala bolag som drar fiber agerar i samma typ av frågor så kan ni bara gå tre mil österut och läsa själv på http://soderhamnnara.se/ På förstasidan under rubriken fiberutbyggnad: ”Vi vill informera om att vår utbyggnad av fiber fortsätter enligt utbyggnadsplanen. Denna påverkas inte av att andra aktörer erbjuder fiber i Söderhamns kommun.” Både BEs och SNs grävning finansieras av EU och Landstinget under projektet ”Fiber till Gävleborg” Anmärkningsvärt är det ifall unika förutsättningar gäller för fiberdragning i Bollnäs i detta projekt.

Vår åsikt är om BBB gräver i Freluga-Edstuga så borde det rimligtvis skapa kapacitet för BE att dra fiber till Sörbo snabbare än planerat då man helt kan släppa Freluga-Edstuga och få matningen (svartfiber) grävd av BBB om man nu måste gå genom Freluga.

Vi är några Frelugabor som gärna vill att BBB sköter fiberutbyggnaden i Freluga-Edstuga. Vi tänkte träffas imorgon måndag 24/4 kl 18:00 hos Andreas Valfridsson. Står ni i valet och kvalet eller undrar hur vi tänker så är det bara att komma förbi.

Vi som står bakom detta brev heter:

Kristoffer Lysell 070-3029486

Andreas Valfridsson 070-6566077

Per Rystedt 073-0716064

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *