Vävstugan

Den 17 april 1985 såddes det första fröet till vävstugan då Annika Thyrén pratade med Stina Brickman om att starta en vävkommitté.

Anledningen var att f.d byåldermannen (som för övrigt var en kvinna), Hilma Rubäck tidigare tagit tillvara på tre st vävstolar och lagrat dom i Abrahamssons lada som dom nu tyckte skulle komma till användning.

En kommitté bildades som bestod av Sigrid Rosén, Annika Thyrén, Elisabeth Svedberg och Lena Jonsson och verksamheten startade upp i blygsam omfattning i källarvåningen på bystugan mitt i byn. Under åren som gått har verksamheten växt, vissa har försvunnit och andra tillkommit, fler vävstolar har köpts in och finansierats med inkomster i form av de alster som producerats där via försäljning eller till lotterier. Vävstugan har blivit en institution bland byalagets aktiviteter och huserar sedan 2004 på övervåningen på bygdegården ”hilmas”.

Vävtanterna gav 2010 ut ett häfte kallat ”Vävtanternas bästa recept och fräckisar” som snabbt såldes slut, här ett smakprov:

En ung nygift kvinna hade varit och inhandlat en garderob på IKEA. När hon kom hem började hon att montera upp den. Utanför hennes fönster fanns en busshållplats. Precis när hon var klar med garderoben körde bussen förbi och garderoben föll ihop? Hon monterade upp den igen och samma sak hände. Hon ringde till IKEA och talade om vad som hänt. De lovade att skicka dit en kille som kunde fixa det. Montören fick ihop garderoben. Men precis när den var färdigmonterad igen så kom bussen och garderoben föll ihop. När han för andra gången fått ihop garderoben gick han in och ställde sig i garderoben för att se vad det var som egentligen hände. Just då kom kvinnans make hem. Han var nyfiken på hur garderoben såg ut som hans fru hade inhandlat och stegade in i rummet där garderoben stod. När han beundrat den öppnade han garderobsdörren för att se hur den såg ut innanför. Han stirrade på mannen som stod därinne och som sa: ”Du tror väl inte mig, men jag står faktiskt här och väntar på bussen.”

Bilder från vävstugan:


 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *