Gräsbrand i Mödänge

Med anledning av gräsbranden i Mödänge kommer här några humoristiska instruktioner samt bilder:

 

Instruktiontext för nybörjare i allmänhet

– Vänta in i det längsta med att elda, så gräset är riktigt riktigt jävla knastertorrt.

– Lyssna inte på radion om eldningsförbud eller andra rekommendationer. Detta kan potentiellt skapa en situation där du känner att du nog ändå inte skall tutta på.

– Kolla heller inte på Internet efter fakta om eldningsförbud. Internet finns nog inte i Södra Hälsingland och SMHI’s hemsida är nog nere pga av en överbelastningsattack genom andra stugägare  sökandes efter rekommendationer.

– Kontrollera vindriktingen, så att du eldar med ditt eget hus i motvind, så ingen fara föreligger för egna värden.

– Skapa ingen ”brandgata” genom att kratta upp en säkerhetsgräns i fjolårsgräset en bit ut på ängen

– om branden skulle sprida sig fort. Risken är då att det slocknar och du måste tända igen.

– Ligger grannarnas tomt, hus och hem i medvind skall du inte säga till innan du bränner gräs då risk finns för att du kan bli nekad att elda.

– Tänd på brett på flera ställen av ytan. Tar det sig dåligt de första två sekunderna skall du kasta på mer fjolårsgräs. Använd eventuellt tändvätska för den där sköna explosionseffekten när ett eldhav uppstår.

– Går det över styr i eldningen i medvind – spring till grannar och låna ihop lite Gardenaslang. OBS! Vänta tills hela ängen är övertänd – annars kanske inte grannen tar dig på allvar och vill låna ut sin nya fina slang.

– Ring Brandkåren bara i nödfall – precis som vi lärde oss på dagis.

– Knalla runt lite på ängen och fjutta ut lite vatten där det redan brunnit i väntan på proffssläckarna – se hela tiden ut som du vet vad du gör. Ett taktfast uppträdande kan dölja oceaner av osäkerhet.

– Prioritera ditt eget och låt grannen förfasas över elden i sina tallar genom att hålla ett behörigt fysiskt avstånd

– kom ihåg att hög värme kan utstrålas både från träd och gra(n)nar…?

– Hjälp brandkåren att bekämpa elden genom att övertydligt peka varsch det brinner. De kan ha svetsglasögon på sig även om det inte verkar så. Dagens ögonlinser är ju också så naturliga…

– Rulla sedan ihop de lånade Gardenaslangarna. De behöver inte rengöras eller så. Grannen kanske inte bryr sig att hela rullen och slangen är alldeles svart av sot. Varför chansa och göra rent först!?

– Avvakta sedan till dagen efter med att gå och prata med grannarna om vad som hänt – eller strunta i det över huvud taget. Räkna med att de glöms fort här i bygden…

smiley

Hasse Lif

IMG_2637

IMG_2636

IMG_2635

IMG_2634

IMG_2633

IMG_2632

IMG_2631

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *