Stisse Valfridsson sprängde en drömgräns

Det var seriöst värre inför årets upplaga av Bollnäs Trail Race från Stisse Valfridssons sida detta år för att ta sig under de 45 minuter som krävdes för att få Peter Parneborg att dra på sig en T-shirt med texten ”Stisse är min idol”. Minnesgoda läsare kommer kanske ihåg att han missade denna magiska gräns i fjolårets lopp med ca 1½ minut (Referat från 2012 här).

Därför hade träningsdosen ökat markant och ett testlopp, förvisso på slät bana hade slutat med 38 minuter på 5,5 kilometers löpning så förhoppningar fanns att spränga drömgränsen och Stisse lämnade inget åt slumpen utan tog en vit månad och laddade upp med pasta några dagar före loppet.

Söndagen den 6 oktober kl 12.00 gick så startskottet och ca 250 män och kvinnor gav sig av uppför Bolleberget och uppe på toppen satt samma trogna supporterskara som ifjol och väntade på Stisse. Frelugas Jesper Lysell passerade först av alla liksom ifjol och sedan kom löparna som pärlband ut från skogen, däribland Frelugas Emil Göthlund och efter ett tag kom vår hjälte och till allas förvåning hade han folk efter sig i spåret också. Denna gång blev det ingen konstpaus hos supporterskaran utan det var framåt som gällde upp till vändningen och på återvägen i nedförsbacken på grusvägen fick Stisse lite glada tillrop som ”Ta längre steg” och ”Utnyttja tyngden när det går nedför” när han så försvann nedför vägen med ett löpsteg som skulle kunna sysselsätta ett helt kompani med friidrottstränare under åtskilliga år.

Supporterskaran kastade nu sig i sina bilar för att ta sig till målet vid Bollegården och hann lagom ner för att se Jesper Lysell vinna 10-kilometersklassen på 38:08 och stod sedan med spänd förväntan och tittade upp mot skogsbrynet om Stisse verkligen skulle hinna slå sin drömgräns och när klockan passerat drygt 40 minuter syntes en välkänd krängande figur med korta steg, kanske något mer korpulent än de flesta övriga deltagare. Men det gick fortfarande framåt och med tiden 42:18 krossade han sitt gamla rekord med över fyra minuter och lovade av bara farten att springa den långa sträckan nästa år, ”Det är ju bara 10 kilometer”.

SL

 

Stisse BTR from Sven Lajan Westergren on Vimeo.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *