Röjning av banvallen

F d riksdagsmannen Eric Larsson roterar nog i sin grav med 7200 varv per minut när han ser sitt livsverk järnvägen misskötas och växa igen.

Eric Larsson bodde på Freluga Gård och får nog räknas som en av de mest betydelsefulla personerna i Frelugas historia. Han var den som såg till att orsabanan drogs genom byn genom att bjuda landshövdingarna i Gävle och Falun på tolvrättersmiddag på Freluga gård. Mutor och bestickning var tydligen vanligt förekommande i affärsuppgörelser på den tiden. Stationshuset i Freluga placerades också strategiskt tvärs över vägen vid Freluga Gård. Järnvägen fick hela bygden att blomstra även efter Eric Larsson död 1905. (Källa: Byboken om Freluga)

Trafiken på orsabanan är nu nedlagt sedan några år tillbaka och naturen har istället tagit över och försett banvallen med sly och ogräs, till förtret inte bara för Eric Larsson utan även för byborna då järnvägen är ett populärt ställe för skoteråkning, promenader och skidåkning. Banverket har fortfarande ansvaret för skötsel av banvallen men intervallerna mellan skötselåtgärder och naturens gång verkar inte vara riktigt synkade.

Därför tog byåldermannen i Freluga, Andreas Valfridsson initiativ till att röja i byalagets regi och Lördagen den 24 augusti hade Jimmy Jonsson, Tommy Elfstrand, Lajan Westergren och undertecknad samlats hemma hos Andreas med röjsågar, motorsågar och krattor för att röja sly efter banvallen. Två trampdressiner fick tjänstgöra som transportfordon och arbetslaget började vid Västbackaövergången och gick sedan inåt byn förbi stationshuset, Freluga Gård, förbi övergången över Byvägen och ner mot Järnmyran. Med tre röjsågar flöt arbetet på bra och några fikapauser hanns också med. Undertecknads tvivelaktiga hantering av motorsågen vid fällning av ett träd renderade i att trädet inte föll i den riktning jag önskat utan istället hamnade över mig. Nu var inte trädet av det större formatet så det var bara att resa sig och borsta av sig den värsta smutsen och konstatera att man bjudit Lajan på ett gott skratt.

Efter fyra timmar nådde vi slutdestinationen vid Edstuga byväg och efter en kort kaffepaus vändes dressinerna och färden hemåt kunde påbörjas och vi kunde konstatera att det såg riktigt prydligt ut även om vi inte kunde göra så mycket åt ogräset. Men förhoppningsvis roterar den gamle riksdagsmannen Eric Larsson med något mindre varv i sin grav.

SL

Lajan i röjartagen

 

Rast vid Järnmyran

 

Kafferast

 


Andreas gasar på

 

Tommy Elfstrand

 

Lajan

 

Tre röjsågar gjorde arbetet effektivt


Jimmy Jonsson och Stefan Larsson

 

Så här såg det ut före röjning mot Järnmyran..

 

..och så här efter

 

Mot stationshuset före röjning…

 

..och så här såg det ut efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *