Branden på Tupps.

Torsdagen den 20 december ca 22.30 uppstod en brand i verkstaden på Tupps som kunnat få ödesdigra konsekvenser, men som kunde begränsas tack vare ägarna Åsa Svedbergs och Peter Parneborgs rådiga ingripande.

För att ta allting från början så parkerade undertecknad som också bor på fastigheten sammanbyggd med stora ladugården, min bil i garaget som bara ligger några meter från brandhärden ca 20.00. Ingen röklukt eller något annat märktes vid den tidpunkten. Åsa och Peter brukar normalt ligga i sängen vid 22-tiden men hade denna kväll ett ärende i Bollnäs och såg eldslågor slå ut från fönstret på verkstaden när de kom hem. Tilläggas kan att verkstaden ligger lite avsides och syns bara under kort stund utifrån vägen.

Åsa ringde 112 medan Peter tillsammans med en annan hyresgäst på gården Pär Olnils, baxade ut gastuber ur verkstaden och tog sedan sin stora traktor och började vräka på snö på den brinnande snickeribyggnaden som är sammanbygd med verkstaden. Brandkåren från Bollnäs och Alfta var på plats ca 11 minuter efter att larmet gått och förstärktes sedan av brandkåren i Alfta, Kilafors och Arbrå, det lyste blåljus runt om på gården.

Trots att branden upptäcktes i ett mycket tidigt skede fick den snabbt fäste i den gamla byggnaden och brandkåren hade svårt att komma åt brandhärden så Peter hämtade sin grävmaskin och skyfflade på snö som Jonny Persson körde fram med traktorn. Till slut rev Peter ner hela den övertända snickeribyggnaden med grävskopan så att brandkåren skulle  komma åt att släcka brandhärden och få branden under kontroll.

Brandhärden ligger bara fem meter från den stora ladugården och det såg hotfullt ut ett tag när brandkåren tycktes ha svårigheter att få kontroll på branden. Undertecknad gjorde sig beredd på att snabbt evakuerad värdesaker och andra föremål men när byggnaden var nedriven så fick brandkåren snabbt kontroll över branden.

Någon brandorsak kunde inte fastställas vid den tekniska undersökningen men ingen misstanke om brott föreligger. Tilläggas kan att det någon dag före även brann i ett nybyggt hus nere vid Edstuga strand också, men även där kunde misstanke om brott uteslutas. Genom en rad lyckliga omständigheter kunde branden begränsas till det gamla snickeriet och övre gamla verkstaden, den stora verkstadsdelen klarade sig i stort sett oskadd.

Man vågar knappt tänka på konsekvenserna om inte Åsa och Peter upptäckt branden i ett tidigt skede och vid den tidpunkten på dygnet.

 

SL

 

Bilder:

Brandkåren har svårt att få tag i elden...
..innan Peter kommer med grävaren och river ner den brinnande byggnaden.
Brandbilar på gården på Tupps
När allt var släckt återstod bara denna hög. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *