Kvinnliga entreprenörer i Freluga III: Linda och Jona Netsmans möbler utöver det vanliga.

Linda och Jona Netsman

 

Syskonen Netsman/Abrahamssons kreativitet och fantastiska förmåga att inse att ingenting är omöjligt är ju vida känt sedan Freluga Trädgårdsscens tillkomst. Utöver trädgårdsscenen driver syskonen egna, framgångsrika företag och till årets upplaga av Eldklotet som är en företagsgala i Gävle, är både Linda och Petra med sitt Arbrå Ångbageri, nominerade till ”Årets marknadsförare” med varsitt företag inom helt olika branscher. Även Jacob är inblandad med sitt reklamföretag Paper Jam eftersom han har sina syskon som kunder. Alla tre syskonen vann för övrigt samma titel 2009 med just Freluga Trädgårdsscen.

Makarna Linda och Jona Netsman driver företaget ”Design by leftovers” dvs de gör om gamla möbler med olika teman, det kan vara fåtöljer som kläds i bilklädsel eller lapptäcken i färgglada stycken för att symbolisera San Franscisco och Flower-Power epoken etc. Fantasin har inga gränser och ett besök rekommenderas på deras hemsida för att få ett begrepp om vad det handlar om. Denna tillverkning eller restaurering är unik och ingen vet väl egentligen i vilket fack det skall stoppas in. Det är inte möbler eftersom det inte serietillverkas och det är inte konst eftersom det har en funktion, möjligen skulle det kunna kallas design.

Idén föddes 2009 när Linda och Jona satte sig ner och brainstormade fram en lista hur dom ville leva sina liv i fortsättningen och ur den listan utkristalliserade sig drömmen om att designa om möbler med sin egen historia och utseende. Eftersom marknadsföring är viktigt kopplades Jacob in och tillsammans skapades en plan på hur man skulle gå tillväga för att få en bra start på verksamheten. Det blev en lansering på Formexmässan för design och inredning där nya trender spanas in av fackjournalister. Makarna Netsman möbler väckte stor uppmärksamhet med sin unika design, de fick en flygande start och stenen hade så sakta börja rulla. Linda och Jona syr ihop allting själv och det sammanfogas med möbeln i Söderhamn. Alla som är involverade i produktionen har sin hemvist i Södra Hälsingland.

Ett ännu större genombrott fick dom när den världskände musikvideoregissören Jonas Åkerlund beställde sex stycken fåtöljer, sedan han rekommenderats av Peter Jöback. Åkerlund som jobbar med världsartister som Madonna och Lady Gaga, drog upp visa riktlinjer men lämnade över allt ansvar på Linda och Jona som skapade fåtöljerna i punkstil med nitar och kedjor, se bilder nedan. Åkerlund blev mycket nöjd och drömmen vore ju att även få göra möbler till hans hem i LA, och gärna till Madonna och Lady Gaga också förstås.

Trots dessa framgångar har makarna Netsman fortfarande något hundår kvar och de jobbar extremt mycket. Ibland blir det för mycket men då tar man ett ”break” och åker bort någon dag för att hämta energi och ny inspiration.

Verksamheten omfattar även motivlackade ”hårda” möbler som byråer, stolar och bord och dessutom har den utvidgats med en nytillverkning av stolar, bord och puffar i helt egen stil som påbörjats under namnet ”Collection by Leftovers” med olika teman.

Ett besök på hemsidan kan göras här: http://designbyleftovers.se/

Design by leftovers finns också på Facebook.

SL

 

Här följer lite bilder på Jonas Åkerlunds beställning


 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *