Kvinnliga entreprenörer i Freluga II: Pellas dröm blev verklighet!

Petronella Lindmark i Västbacka tröttnade en vacker dag för några år sedan på utbudet, funktionaliteten och den dåliga kvalitén av träningsredskap för hundar och en idé började gro i hennes huvud om att själv så smått starta upp tillverkning.

Petronella eller Pella som hon kallas är egentligen kemist och lärare i grunden och började från noll när hon tog ett friår 2007 och började så smått uppbyggnaden av företaget. Research gjordes på alla tänkbara håll och kanter. Materialinköp och tillverkning, kontakt med skattemyndigheter om regler för egna företag, en websida måste skapas för det gäller att synas annars finns man inte, etc. Det fanns tusen olika pusselbitar som måste falla på sin plats och som fått andra människor att kanske backa ur direkt, men med Pellas envishet rullade produktionen så sakta igång. Idag sköter Pella i stor sett allt utom tillverkning och bokföring vilket också innebär arbetstider på 18 timmar om dagen. Lagret har hon i ett stort stall på gården och hemsidan och webshopen sköts från hemmet, allt för att hålla nere kostnaderna. Någon maskin har köpts in liksom en släpvagn men i övrigt används befintligt material från den vackra f d hästgården.

Företaget heter PAW of Sweden och är ett dubbelbottnat namn där Paw betyder ”Tass” på engelska, men kan även stå för ”Petronella Lindmark Workingdogs”. Namnet ”Sweden” skall borga för kvalitét och Pella har själv total insyn i produktionen där hon själv designar allt material som sedan läggs ut på entreprenad för tillverkning.

Det som tillverkas är halsband, spårlinor, tränings- och jaktutrustning och alla produkter kvalitetsgranskas. Utbudet har även utökats med utrustning för jakt såsom egendesignade jaktkläder, väskor, vapenfodral m.m.

Att synas och skapa kontakter är en viktig hörnsten i Pellas företagsbygge och hon deltar ofta på stora hund- och jaktmässor både i Sverige och utomlands. PAW of Sweden erhöll ett hedrande 3:e pris i nomineringen ”Bästa Monter” vid Zoorf-mässan 2011 med motiveringen: ”Med enkla medel ha skapat en inspirerande monter med mysig atmosfär och ett väl synligt koncept med uppdelade varugrupper”. Även fackpress och andra mer eller mindre stora dagstidningar har uppmärksammat Pellas framgångar.

Hon levererar också utomlands till Tyskland, Frankrike och Japan och i mars i år besöktes Europas största jakt- och fiskemässa i Nürnberg, den s k IWA-mässan som ytmässigt är sju gånger större än den svenska Elmia-mässan. Pella tog med sig några produkter och en jättehög med visitkort för att knyta kontakter och på längre sikt en större etablering utomlands.

Under detta år har Pella haft företaget i fem år och en utvärdering skall göras, men hon tycker att allt har gått över förväntan och att det är fantastiskt roligt att se sina produkter ute i samhället vilket sporrar henne till nya utmaningar. Pella må vara liten till växten men är det någon som kan flytta Västerberget norr om byn är det hon.

Pellas hemsida hittar ni här: http://www.pawofsweden.com/ . På Facebook finns även en sida som i dagsläget ”gillas” av över 5000 personer.

SL

 

Prisbelönt monter.

 

Är man  duktig vovve på träningen…

 

.…kan det hända att man får en puss av matte.

 

 

SL

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *