Jerker och Niklas, Frelugas hopp i den stora sportvärlden

Två grabbar uppvuxna i Freluga är just nu mycket framgångrika i sporterna Orientering och Golf, nämligen Jerker Lysell och Niklas Källänge-Nilsson.

Orientering och Golf kan tyckas vara väldigt olika sporter men faktum är att dom till sin karaktär påminner om varandra, det gäller att strategiskt välja rätt väg i skogen eller på golfbanan för att undvika hinder eller att undvika att missa målet dvs golfhålet eller skärmen.

Även artikelförfattaren som själv utövat/utövar bägge sporterna kan skriva under på likheten, men då har det mest handlat om att irra omkring i skogen och leta skärmar/golfbollar.

 

Foto: Svenska Orienteringsförbundet

 

Fakta Jerker Lysell
Klubb:
Rehns BK
Ålder:
22 år
Bor:
Borlänge
Yrke:
Studerar till maskiningenjör på högskolan i Borlänge
Meriter:

9 SM-guld som junior i budkavle, natt-OL, medeldistans och sprint
1 Nordisk mästerskap som junior i sprint-OL
1 Världscup-seger som senior i sprint-OL

Orientering har en gammal och framgångsrik tradition i Freluga där namn som Martin Rehnvall, Erik Brickman och bröderna Rolf och Folke Lysell är aktade namn i orienteringssverige. Folkes bägge tvillingsöner Jesper och Jerker har nu fört traditionen vidare och framförallt Jerker gör snart sin andra VM-start, då han är uttagen i sprintorientering.

Nyligen vann Jerker den TV-sända världscuptävlingen från de centrala delarna av Göteborg där TV-publiken kunde följa löparna via GPS-sändare.  Det blev en rafflande och spännande tävling som påminde om skidsprint, att skaffa sig så god position som möjligt inför spurten som Jerker alltså tog hem i kamp med hela världseliten efter ett taktiskt mycket väl genomfört lopp. I sprintorientering gäller det att fatta mycket snabba beslut eftersom det oftast är sekundstrider som avgör och man måste naturligtvis även ha orienteringstalang för att snabbt se bästa vägval till kontroller.

Just media är ju en viktig del i varje idrottsgren för att göra sporten intressant för sponsorer och GPS-sändare kan göra orienteringssporten mer intressant för den oinvigde. Jerker har sponsring i form av tränings- och tävlingsutrustning från tillverkare, vissa stipendier samt stöd från moderklubben Rehns BK och Svenska Orienteringsförbundet. Det går runt men inte mer för Jerker som lägger ner så mycket tid på träning och tävling att han bara hinner med sina studier på halvtid. Det är bara en handfull orienterare i världen som kan leva på Orientering som tex Schweiziskan Simone Niggli-Luder som är ett mycket stort namn i idrottssammanhang i hemlandet. Förhoppningarna är dock att TV-sändningarna skall utveckla sporten i samma riktning som t ex skidskytte.

Även om Jerker profilerat sig i just sprintorientering som mest bedrivs i städer, parker och innebär mycket asfaltlöpning, så satsar han lika mycket på traditionell Orientering också och där han också är ett toppnamn i Sverige. Träningsmängden uppgår till två pass om dagen och 15-20 timmar i veckan. VM avgörs 13-20 augusti i Frankrike.

 

 

Fakta Niklas Källänge Nilsson
Klubb:
Bollnäs GK
Ålder:
18 år
Bor:
Halmstad
Yrke:
Studerar på golfgymnasiet i Halmstad med ett år kvar
Meriter:

En ungdomslandskamp i Tyskland
En ungdomslandskamp i Italien där Sverige vann över Skottland, Italien och Frankrike
Halmstadsmästare
30:e plats på deltävling i Nordea Tour som är den största touren i Sverige för de bästa spelarna utanför Europa- och PGA-touren (tilldelades ett ”Wild-card”).

 

Huruvida Freluga tidigare fostrat någon storspelare i Golf ska artikelförfattaren låta vara osagt, men nu håller Niklas Källänge-Nilsson på att sätta Freluga på världskartan när det gäller Golf. Niklas har redan representerat Sverige i två ungdomslandskamper i Tyskland och Italien, den senare med vinst som följd.

18-årige amatören Niklas har precis avslutat den andra årskursen på golfgymnasiet i Halmstad där han läster det samhällsvetenskapliga programmet (amatör i detta fall innebär att han inte får ta emot prispengar). Parallellt med detta tränar han Golf i Halmstad där förutsättningarna för rationell träning är betydligt bättre än i Bollnäs, även om den senaste vintern var besvärlig. Som mål har han att kunna leva på sin sport i framtiden.

I de långsiktiga planerna efter gymnasiet planerar Niklas att försöka ta sig in på college i USA för att ytterligare utveckla sig som golfare. Då måste han enligt reglerna vara amatör och får istället förlita sig på stipendier från colleget i USA. Meritmässigt uppfyller han kraven för intagning.

Niklas har för närvarande ett handicap på 0,7 och hans styrka är hans stabila spel rent tekniskt, bra puttning och framförallt ett bra psyke för denna nervpåfrestande sport, där det gäller att hålla borta de negativa tankarna. Träningsmängden uppgår till 15-20 timmar i veckan och under säsong tränas mest närspel i form av inspel från ca 100 meter. Eftersom tankeverksamheten kan vara ett synnerligen störande moment i denna sport då en golfspelare själv sätter bollen i rörelse, har Niklas övergått till en annan ung italiensk golfares (Matteo Manassero) metoder att slå till bollen så snabbt som möjligt, innan de negativa tankarna hunnit slå till. Återstår att se hur väl detta försök utfaller.

Ett annat mer kortsiktigt mål är att försöka ta sig in som fullvärdig medlem på den största proffstouren i Sverige nämligen Nordea Tour, där kvalet kommer att avgöras i Skåne i oktober.

 

Vi får säkert anledning att återkomma om dessa båda herrars framfart i sina respektive sporter.

SL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *