Midsommarfirande i Freluga

Årets bybo 2011 Åsa Svedberg, gratuleras av byåldermannen Andreas Valfridsson.

Ungdomsledarna Sara och Linus mottager IOGT:s stipendium på 3000 kr av Gun Rehnvall till vänster

 

Klockan är 12.20 en svensk midsommarafton i Freluga.  Peter Parneborg grillar hamburgare för fullt på bygdegården hilmas egen grill men strax skall han göra sig beredd för sitt sedvanliga hedersuppdrag för året, att ta byns barn och ungdomar ut till de sommargrönskande ängarna vid Häsmyra på sin 50-talstraktor av märket Bolinder-Munktell försedd med flak för att plocka blommar till midsommarstången.

Det är ett typiskt halvmulet svenskt sommarväder med ca 18 grader i luften och några regnmoln, dock på betryggande avstånd. De fyra traktorerna tuffar ut i den vackra försommarnaturen med flaken fyllda av barn och vuxna innan de når sitt mål på andra sidan riksvägen där alla släpps av och ett intensivt blomsterplockande påbörjas. Man förundras varje år hur naturen återhämtar sig. Marker som för bara några månader legat begrav i meterdjup snö och i arktiska temperaturer får åter liv och sjuder av växtlighet.

De fyra chaufförerna Leif-Åke Jonsson, Lane Bertilsson, Stefan Svedberg och Peter Parneborg tar en paus under blomsterplockningen och pratar traktorer och gamla minnen från tidigare midsommarfärder. Leif-Åke har varit med längst och kommer inte ens ihåg vilken gång i ordningen denna färd är. Från början användes häst och vagn för blomsterplockarfärder men efter en incident med en skenande häst som dock slutade lyckligt, övergick man till mer pålitliga traktorer någon gång på 70-talet.

Efter en kvart vänder ekipagen mot hilmas där den nakna midsommarstången kläds med årets blomsterskörd för att sedan föras av starka armar mot ett hål i backen framför hilmas där stången sätts i under pompa och ståt.

Två tredjedelar av byns nystartade rockband ”Zven-Emils feat. Ztizze” tar sedan tag i taktpinnen för dans runt midsommarstången för barn och vuxna. Hårdrockarna Emil Göthlund och Sven ”Lajan” Westergren har dock lämnat brylcremen, läderjackorna, solglasögonen och elgitarrerna hemma och istället ersatt dessa med mer midsommaranpassande attribut som  sommarskjorta, akustisk gitarr och kransar i håret.

Byalagets kassör Åsa Svedberg utses sedan mycket välförtjänt till årets bybo av byåldermannen Andreas Valfridsson och ungdomsgårdens representanter Linus och Sara får motta ett stipendium på 3000 kronor av IOGT för förtjänstfullt arbete med barn och ungdomar i byn.

Midsommarfirandet i Freluga brukar vara en välbesökt tillställning och innebär ett välbehövligt tillskott i byalagets kassa i form av försäljning av kaffe och tårta, hamburgare med bröd m.m. Efter några timmar på hilmas vände åter besökarna hemåt för att förbereda kvällens midsommarfirande.

SL


Klicka på bilderna för att förstora dom.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *