2017-04-04: Viktig information om fiberutbyggnad i Freluga/Edstuga med omnejd

Hej Freluga- Edstugabor!

Jag var inte hemma igår men tydligen går bredbandsbolaget runt i byn och erbjuder fiberingrävning. Det kan ju tyckas vara trevligt men om dom drar spaden i backen så kan det innebära nackdelar för oss också. Vi har varit i kontakt med Bollnäs Energi (som gräver fiber i resten av kommunen) och jag, Björn Carlqvist och Kristian Westin (ordf. byalaget) kommer träffa Bollnäs Energi på måndag för att få mer information om vad det innebär om Bredbandsbolaget börjar gräva i byn.

Vår oro är att om Bredbandsbolaget får tillräckligt hög anslutningsgrad så kommer det medföra att Bollnäs Energi inte gräver någon egen fiber i Freluga. Detta kan få konsekvenser på sånt vis att exempelvis småvägar (med låg anslutningsgrad aldrig får chans till nån fiber, eller att det blir dyrare priser än nödvändigt för hela byn). Bollnäs Energi har lovat göra HELA Freluga 2018 och har dessutom ett ”subventionerat pris” till alla vilket är betydligt lägre än Bredbandsbolaget. Så vår uppmaning till er alla är att ha is i magen och inte förbinda er till något innan vi tagit reda på vad som är bäst för byn – och då menar vi hela byn, småvägar, totalekonomi etc. Vi återkommer med mer information efter måndag.

/Jacob Abrahamsson

Gilla gärna freluga.se:s facebooksida och ta del av diskussionerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *