Motionstävling 2016

Som så många andra utflyttade besökte numera oslobaserade Petra Thyrén föräldrahemmet på ”Knuss” i Freluga över jul och nyår tillsammans med sambon Rolf Kurthi.

Med sig hade de en annorlunda julklapp till byborna och övriga intresserade, nämligen en motionstävling där det gäller att bestiga det mäktiga Västerberget som ju blivit ett populärt utflyktsmål de senaste åren. Promenaden från vändplanen upp till berget kan vara en mer eller mindre ansträngande vandring beroende på fysisk status, men väl uppe är det bara att njuta av den vackra utsikten över vår bygd från de spartanska bänkarna och kanske grilla någon korv i eldstaden.

Reglerna är enkla: I en glasslåda under en av bänkarna ligger en bok där man registrerar namn och telefonnummer samt datum för sina besök. När Rolf och Petra återvänder nästa jul får den som har flest registrerade besök ett ännu så länge okänt uppmuntringspris. Det är naturligtvis inte tillåtet att registrera när man transporterar sig med fyrhjuling eller annat motordrivet fordon.

Idén kommer ursprungligen från Rolfs hembygd i Kirkenes i nordligaste Norge nära ryska gränsen, där man satte ut böcker på olika mer eller mindre svårtillgängliga platser och där svårighetsgraden avgjorde hur många poäng besöken gav. Det blev en stor succé och många deltog i samlandet av poäng och fick motion på köpet.

Nedan en länk till ett tidigare reportage på freluga.se med en karta längst ned.

http://www.freluga.se/index.php/2011/09/20/vasterberget-ett-utflyktsmal-for-byborna/

SL

Petra_Rolf
Rolf och Petra med bok respektive förvaringslåda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *