Annandagsbandy

Bandysupporters från Sörbo, Mödänge, Bodåker, Freluga, Edstuga m.m. samlade för avtåg.

En tradition i byarna är att gemensamt tåga till Sävstaås för att se och uppleva annandagsbandyn mellan Bollnäs och Edsbyn, där Gunnar Olnils och Sven-Erik Jonsson bjuder på kålsoppa och hårdbröd med ost vid det s k ”Torget” vid travslingan efter vägen till Sävstaås.

Gunnar och Sven-Erik har ända sedan Bollnäs gick upp i Elitserien i slutet på 90-talet, stått där vartannat år med sin rykande kålsoppsgryta och bjudit frysande åskådare på denna värmande soppa. Rekordåret 2000 då det slogs publikrekord med över 8000 åskådare på bandymatchen, delades det ut 92 portioner och ändå blev folk utan.

2010 ställdes matchen in pga snöstorm men inte traditionen med kålsoppa. Via mun till mun spreds ryktet att det ändå skulle bli kålsoppa i Edstuga och Gunnar och Sven-Erik stod i Carporten och serverade till de som kunde ta sig fram i snöyran.

Vid årets upplaga hade en liten skara samlats hemma hos Per Nilsson och Annika Källänge som inlett med en sillunch tillsammans med vänner. Därefter påbörjades vandringen upp till Edstugaberget och på vägen dit anslöt fler och fler bandysupporters. Vid ”Torget” var det sedan en brokig skara på plats, alltifrån kulturbäraren Lajan Westergren med traditionsenligt portfölj och mundering till unge Fredrik Larsson iförd gympadojjor och en platspåse.

72 portioner kålsoppa delades ut under eftermiddagens lopp, vilket får anses vara en mycket bra siffra i den 15-gradiga kylan. Förutom mingel vid grytan fanns också möjlighet att tippa resultatet i halv- och full tid. Så småningom traskade alla vidare ner till Sävstaås och matchen.

Annandagsbandyn är en tillställning där många utflyttade personer som är hemma och firar jul passar på att besöka, så också detta år där publiksiffran uppgick till drygt 4.000. De fick se knattar från Bollnäs och Edsbyn spela förmatcher samt underhölls av städtanterna Agneta Patrull och Johanna ur ”Småstadsliv”, införda städrockar och spark innan avslag.

Stämningen var på topp i detta klassiska hatkärleksmöte mellan Bollnäs och Edsbyn när matchen började. Det blev en ganska tillknäppt föreställning och inte speciellt välspelad där Edsbyn ledde med 2-0 i halvtid. Giffarna repade dock mod i andra halvlek och kvitterade till 2-2, vilket också blev slutresultatet. Ingen lyckades pricka in slutresultatet där Per Nilsson var närmast med 3-3 och därmed tog hem potten.

Text:  SL

Foto: Lajan

 

Uppladdning med sillunch hos Per och Annika
Ungdomarna laddar upp...
Samling för avfärd vid Västbackavägen.

 

Fredrik Larsson med plastpåse och Lajan med portfölj
Kålsoppa.
Anette och Annika
Björn Carlqvist tippar..
Portföljuppvisning..
Sven-Erik och Gunnar vid grytan.
Agneta Patrull och Johanna.
Matchen igång.
Hemvändande "norskan" Petra Thyrén delade ut kramar till Stisse...
...och pussar till en förvånad reporter.
Stämningen på topp.
Jossan bjöd på kakor i halvtid.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *