Alpin anläggning i Mödänge

 

På gården Brönars i Mödänge har kreativiteten och uppfinningsrikedomen flödat för fullt i vinter när 15-årige sonen Carl-Oscar Larsson tillsammans med kompisen Adam Chehouani byggt upp en alpin anläggning. Eftersom Carl-Oscar är den som vintertid gör skidspår åt undertecknad har detta blivit en fullfjädrad vintersportanläggning för både längd- och utförsåkning.

Något berg finns inte utan grabbarna åker ner för ett uthus med två etager, dels från taknocken  och från en takutbyggnad av carporttyp. För att ta sig upp har de konstruerat en släplift med ett rep och en pinne som hakas i repet. Pinnen brukar vara ett problem då hunden ”Stumpan” ständigt snor den och släpar iväg den för att tugga på, vilket f ö kan beskådas på det filmklipp som finns på denna sida. För närvarande går bara liften till det första etaget och pojkarna får klättra upp till det översta etaget på taknocken. En översyn och utbyte av takpannor krävs nog när snön smälter bort i vår.

Liften drivs av en drivmotor från en virkestransportör med ett drev från en gammal Honda och en fälj från en gammal Toyota. Några rör har sedan svetsats ihop till en ställning för att stabilisera drivmotorn. Pojkarna har helt enkelt använt skrot som lagrats på gården under årens lopp. Förutom liften har de även snickrat ihop rails, vilket är en form av ställningar som pojkarna balanserar på, av gamla stuprör och annat skrot.  Dessutom finns två pucklar ihopskottade samt en VIP-stol åt pappa Olle eller mamma Lotta.

Det är inte frågan om störtlopp eller parallellslalom pojkarna ägnar sig åt, utan trickåkning på skidor med brätten på bägge sidor och pojkarna visar prov på stor skicklighet med volter i luften och att åka på tvären över railsen.

Anläggningen kan även användas på kvällstid med strålkastarbelysning och tillhörande discomusik på högsta volym.

SL

 

Filmklipp

Bilder:


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *