”Det är ju bara fem kilometer”

 

Folk trodde nog det slagit runt i skallen på den vanligtvis frispråkige försäljaren Stisse Valfridsson på LUVA Motor & Fritid när han anmälde sig till premiären av Rehns BK:s terränglopp Bollnäs Trail Race den 13 oktober och i samband med detta redan myntat de klassiska orden ”Det är ju bara fem kilometer”. Vad Stisse inte visste var att banan första två kilometer bar rätt uppför upp mot Bollebergstoppen.

Man skulle kunna misstänka någon form av vadslagning eller något villkor för en jätteorder av tio fyrhjulingar inblandat i detta men nu rörde det sig bara om en träningsvillig chef för LUVA som tittade på arrangemanget på nätet, när Stisse passerade förbi och eftersom han som försäljare med väloljad käft gärna pratar först och tänker sedan slängde han ur sig ”Anmäl mig också!”

Nyheten om Stisses debut som terränglöpare spred sig nu med blixtens hastighet ut i världen och trängdes på löpsedlarna tillsammans med Zlatans nya kalsonger och den ekonomiska situationen i Grekland. Det var med andra ord omöjligt att backa ur.

Det vara bara att sätta igång med träning för den otränade Stisse vilket han gjorde ca tre veckor före tävlingen. Träningsschemat innehöll träning en dag och sedan vila två dagar och det var en blandning av löpning och gymbesök.

Tävlingsdagen var så kommen och det var en spänd Stisse som vankade runt på Bollegården  oroligt stirrande upp mot Bollebergstoppen som nu tornade upp sig som ett Himalayamassiv . Med sig hade han Parkeringsvakten i Bollnäs kommun och tillika spelkompisen i Frelugas egen byorkester ”Zven-Emilz feat. Ztizzez”, Emil Göthlund som ämnade springa den längre 10-kilometerssträckan, förmodligen som ett träningstillfälle för att bättre kunna springa ifrån lappade bilister. Uppe på Bollebergstoppen hade en liten men röststark skara frelugasupportrar samlats, Stisses fru Vickan, Åsa och byorkesterns tredje medlem Lajan som skyllde sitt ickedeltagande på förkylning.

Starten gick så nere vid skidstadion och uppifrån Bollebergstoppen såg det ut som  små olikfärgade prickar som rörde sig framåt och en något kraftigare röd prick som sladdade längst bak. Supporterskaran bytte nu plats för att få en överblick i det skogsparti där löparna skulle passera och efter några minuter började det röra på sig nere i skogen och vem kommer först om inte en frelugabo, dock inte Stisse utan Jesper Lysell som skaffat sig några sekunders överläge gentemot övriga konkurrenter. Deltagarna kom sedan i en jämn ström och Emil passerade ca 5:30 efter Jesper. Det blev glesare och glesare med löpare och till slut var det tyst i skogen och ingen Stisse hade passerat. Spekulationerna härjade vilt bland supporterskaran, hade han gått in i väggen, sprungit vilse och hamnat med bulgariska bärplockare eller upprättat ett basläger med syrgas och sherpas efter halva uppförsbacken? Men efter tio minuter kunde något rött skymta bland träden som sakta rörde sig framåt och förde en ojämn kamp mot tyngdlagens hårda regler uppför.

Äntligen kom vår hjälte, supporterskaran fick luft i lungorna och bar Stisse sakta med säkert uppåt den sista biten med hejarop och skramlandes med koskällor som på en fotbollsmatch. Av etiska skäl skall vi inte gå in på Stisses s k löpsteg utan den kan beses i bifogat filmklipp och talar för sig själv. Den okunniga men entusiastiska och hjälpsamma supporterskaran gav små tips i form av ”sära på bena när du springer” eller ”Nu är det bara nedför och tyngdlagen gör att det går fortare än alla andra löpare”.

Ner till målet befäste Jesper sin ledning och vann på den fina tiden 39,26 över 10 kilometer och var en knapp minut före näste man. Emil hade 66,01 på samma sträcka och Stisse kom till slut i mål på 46,23 och missade sin vadslagning med Peter Parneborg med 1,23 minuter som gick ut på att Peter skulle gå med en tröja märkt ”Stisse är min idol” om han klarat 45-minutersgränsen. Han fick dock plåster på såren då han vann ett presentkort på Karma träningscenter och uteslöt inte en start även nästa år, ”det var ju bara fem kilometer”.

SL

Filmen uppför backen med Stisse (hav tålamod, tar en stund att ladda in)

 

Emil och Stisse före start

 

Supporterskaran

 

Jesper i ledningen vid Bollebergstoppen!

 

..och Herr Valfridsson en bra stund senare..

Jesper i mål som segrare.

 

Emil i mål.

Slutsegrare Jesper fick träffa Herr Valfridsson..

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *