”P-nissen” Emil från Freluga

 

Emil Göthlund är ju känd som duktig gitarrist i byns rockband Zven-Emilz feat. Ztizzez. På vardagarna byter han dock ut den förskräckliga röda scenkostymen med halmhatten och drar istället på sig den mer diskreta parkeringsvaktsmunderingen. Fr o m maj så patrullerar nämligen Emil Bollnäs gator för att se till att bilister håller sig inom de regler och förordningar som gäller som s k manlig Lapp-Lisa.

Emil trivs alldeles förträffligt med sitt arbete och ser det som ett serviceyrke även om han hade en tuff start de första veckorna. Introduktionen bestod av en utbildning under två veckor där trafikregler pluggades in och där det även ingick psykologi och självförsvar, att vara parkeringsvakt är ingen dans på rosor, inte ens i Bollnäs. Även om han pluggat in de regler som finns så uppstår ju en viss osäkerhet när man släpps ut på gatorna som nykomling och få vara med om mindre roliga upplevelser som att möta arga och frustrerade bilister som hotar med anmälningar till tingsrätter, miljödomstolar och alla instanser som går att uppbringa när dom upptäcker att en parkeringsvakt står vid just deras bil, så det blev mycket skäll den första veckan.

Han är dock en positiv kille med glimten i ögat och nu när han blivit varm i parkeringsvaktskostymen friar han hellre än fäller såvida det inte rör sig om uppenbara överträdelser och förklarar vilka regler som gäller. Att vara konsekvent i sitt arbete är ett måste, alla behandlas lika och här gäller ingen gräddfil ens för frelugabor vilket undertecknad fick erfara då Emil på stående fot skrev ut en bot för tvivelaktig parkering i trädgården innan denna intervju påbörjats (se bild). Samma bot revs dock med en blinkning när intervjun var över. Tilläggas kan att det är ett mycket ansvarsfullt arbete att övervaka ordningen på våra gator. En lönestrejk i Stockholm för några år sedan bland Lapp-lisorna förvandlade staden till ett trafikkaos på bara 36 timmar och arbetsgivaren gav med sig omgående beträffande löneförhandlingarna.

Tjänsten som parkeringsvakt innebär inte bara att kontrollera bilister utan även att bistå gatukontoret med reparation av skyltar, handhavande av skrotbilar som står uppställda på stadens gator m.m. Bötesbeloppen varierar beroende på allvarlighetsgraden på mellan 500 – 1000 kronor.

I ett utsatt yrke som parkeringsvakt uppstår ju vissa illasinnade rykten och skvaller i en liten ort som Bollnäs och Emil har redan hunnit skaffa sig ett rykte som han med kraft vill dementera, som att han skulle ha följt efter en lagöverträdare med sin tjänstebil ända upp till Framnäs och delat ut en bot utanför dennes bostad.

Till sist bjuder Emil på en historia från det verkliga livet. Emil att hade satt en böteslapp på en bil utanför Folkets Hus en vardag då två äldre damer i 75-årsåldern kommer fram till bilen och följande konversation utspelar sig:

–         Ser du Hilda, du har fått parkeringsböter, sa den ena tanten med vilt uppspärrade ögon.

–         Man får bara stå fyra timmar på denna parkering, förklarade Emil.

–         Ja, det ger jag blanka fan i, jag har stått så här i femton år så jag har säkert förtjänat denna lapp, skrockade Hilda blinkande med ena ögat mot Emil innan tanterna fnittrande satte sig i sin bil och körde iväg.

Eftersom trummisen i Emils band Zven-Emilz feat. Ztizzez, den synnerligen otränade Stefan ”Stisse” Valfridsson har fått hjärnsläpp och anmält sig till terränglöpningstävlingen Bollnäs Trail Race på Bolleberget i oktober och fällt den redan klassiska kommentaren ”Det är bara fem kilometer”, har Emil engagerats för att dela ut parkeringsböter fastsatta i Stisses panna utifall han skulle bli stående på samma ställe i mer än fyra timmar under loppet. Freluga.se lovar att bevaka även denna händelse.

SL

 

 

Emil till höger i fritidskläderna, till vänster terränglöparen Stefan Valfridsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *